luni, 16 septembrie 2013

Sos de roşii la cuptor

Super! Şi anul acesta au fost o minunăţie roşiile din "grădina lui tata", dulci şi gustoase, şi se coc încontinuu, inclusiv cele din seră. Am găsit o reţetă îmbietoare pe http://sewingzoe.blogspot.ro/2013/08/retete-mai-deosebite-publicate-in-olanda.html, care de fapt cred că este o reţetă italienească, am mai adăugat din recomandările vecinei mele şi ardei kapia, şi iată ce-a ieşit:

Reţeta (by the way, eu la cantităţi pun cât consider, după aprecierile mele, nu merg pe cantităţile din reţete):
750 gr. roşii, 6 căţei usturoi, 2 cepe, 2 crenguţe de rozmarin (sau altă mirodenie, după gusturi), numai frunzele/acele, 3 linguri ulei de măsline, 1 jumătate linguriţă de zahăr sau 2 linguriţe minuscule, sare, piper + ardei kapia tăiaţi mai mărunt.
Foaie pergament de copt, ca să nu se lipească de tavă şi un mixer cu care să se amestece sosul omogen, dacă doriţi sos omogenizat.
1. Încălziţi cuptorul la 180 grade.
2. Roşiile se taie în jumătate şi se pun cu partea tăiată în sus pe o tavă cu margini care are foaie de copt pe fund.
3. Printre roşii se presară usturoiul tăiat în felii groase (sau mai mult, după gust), ceapă tăiată în 8, ardeii kapia tăiaţi fâşiuţe şi frunzele de rozmarin. Se toarnă uleiul, stropind toată masa de roşii (eu îl torn direct pe hârtia de copt, chiar dacă nu consider că este necesară hârtia) si se presară zahărul, sare după gust şi piper.
4. Se lasă la cuptor 45 minute (sau cât este necesar), cu tava la mijlocul cuptorului.
5. După ce s-au copt (eu le mai şi întorc, spre sfârşit)se lasă să se răcească puţin, se mută într-un vas şi se omogenizează (cu mixer sau sita). Mai fierb sucul niţel, dacă vreau să mai scadă, şi îl torn în sticle.

Reţeta de sos de roşii este pentru paste, dar se poate folosi şi ca bază pentru supa de roşii, care are un gust deosebit, roşiile fiind coapte la cuptor J

Şi "îmbuteliat"!Un comentariu: