Sos de roşii la cuptor
Super! Şi anul acesta
au fost o minunăţie roşiile din "grădina lui tata", dulci şi gustoase, şi se coc
încontinuu, inclusiv cele din seră. Am găsit o reţetă îmbietoare pe http://sewingzoe.blogspot.ro/2013/08/retete-mai-deosebite-publicate-in-olanda.html, care de
fapt cred că este o reţetă italienească, am mai adăugat din recomandările
vecinei mele şi ardei kapia, şi iată ce-a ieşit:
Reţeta (by the way,
eu la cantităţi pun cât consider, după aprecierile mele, nu merg pe cantităţile din
reţete):
750
gr. roşii, 6 căţei usturoi, 2 cepe, 2 crenguţe de rozmarin (sau altă
mirodenie, după gusturi), numai frunzele/acele, 3 linguri ulei
de măsline, 1 jumătate linguriţă de zahăr sau 2 linguriţe minuscule, sare,
piper + ardei kapia tăiaţi mai mărunt.
→ Foaie pergament de copt, ca să nu se lipească de tavă şi un mixer cu care
să se amestece sosul omogen, dacă doriţi sos omogenizat.
1. Încălziţi cuptorul la 180 grade.
2.
Roşiile se taie în jumătate şi se pun cu partea tăiată în sus pe o tavă cu
margini care are foaie de copt pe fund.
3. Printre roşii se
presară usturoiul tăiat în felii groase (sau mai mult, după gust), ceapă tăiată
în 8, ardeii kapia tăiaţi fâşiuţe şi frunzele de rozmarin. Se toarnă uleiul,
stropind toată masa de roşii (eu îl torn direct pe hârtia de copt, chiar
dacă nu consider că este necesară hârtia) si se presară zahărul, sare după gust şi
piper.
4. Se lasă la cuptor 45 minute (sau cât este necesar), cu tava la mijlocul
cuptorului.
5.
După ce s-au copt (eu le mai şi întorc, spre sfârşit), se lasă să se răcească puţin, se mută într-un
vas şi se omogenizează (cu mixer sau sita). Mai fierb sucul niţel, dacă vreau să mai scadă, şi îl torn în sticle.
Şi "îmbuteliat"!
Yummy :)
RăspundețiȘtergere