marți, 4 noiembrie 2014

Renovarea apartamentului - o poveste în imagini 

De mai mulți ani îmi doresc să-mi renovez apartamentul, dar de când sunt pe Pinterest am dezvoltat o obsesie pentru designul de interior, dar și obsesia de a avea o casă cu curte și de a trăi at the country side. Până îmi realizez acest vis, ce presupune un câștig prealabil la loto [J], visez și ziua și noaptea cum să arate apartamentul anul viitor pe vremea asta - în luna mai am "programat" deja echipa de zugravi și, astfel, am suficient timp la dispoziție să iau fiecare colțișor în parte și să-l .."amenajez". Pentru că pe Pinterest și pe Country Living exemplele de amenajări interioare sunt, practic, nelimitate, mi-am schimbat până acum opinia despre cum vreau să arate "noul" meu apartament de foarte multe ori, deoarece tot ce văd îmi place! Aproape orice culoare aș vrea să o am în casă! Aș vrea și stilul clasic-elegant, și rustic franțuzesc, dar și italian, și carourile și gingham-ul englezesc, și aspectul de beach-house cu bleu și alb, ca să nu mai zic de marea nebunie cu albul nordic și podelele maro-pământiu antichizate! 

Într-un final, nu pot spune precis prin ce minune, m-am mai relaxat și am reușit să visez mai organizat. De fapt, am descoperit unul din progrămelele free de pe net PLANNINGWIZ care mă ajută să gestionez spațiul apartamentului, alegerea culorilor (cât de cât) și a mobilelor, ce uși vreau și unde, prize, lumini, până și plante în ghiveci! Un lucru l-am stabilit cu certitudine, zic eu, și anume să fac baza apartamentului - parchet, pereți, uși, dressing-urile - într-o gamă de culori în tonuri neutre, care să-mi permită apoi să personalizez, dar și să re-personalizez cu tot felul de culori după chef și anotimp. 

Dar până la primăvară mai e! Atunci voi scrie o postare despre cum am renovat și, mai ales, re-amenajat apartamentul, ce am învățat, "tips&tricks", raporturi calitate-preț, ce mă voi pricepe și eu - binențeles, din punctul meu de vedere și după gusturile mele și buzunarul meu J. Îmi doresc însă să văd și la noi cât mai multe apartamente și case cu personalitate adevărată, nu "copy-paste" wenge, cireș, maro închis, alb și bej, cu mobilă perfect geometrică, fără curbe, fără falduri, fără romantism, fără culori, fără ...profunzime. Nu e greu de realizat, soluțiile cele mai comode și accesibile nu sunt automat și cele mai ieftine, iar casa ne reprezintă, casa spune povestea noastră, și interioară și exterioară, deci e bine să nu aplicăm tendințe majoritare din afară, ci să ne jucăm și să creăm în spațiul nostru, așa cum spune Jay-Z "Make yourself art!"   

Eu fiind o persoană foarte colorată, încerc să mă temperez și să mă organizez foarte mult în ultimul timp, altfel risc să am un apartament shabby-chic-rustic și încărcat peste măsură, ca urmare, știind precis câte luni am la dispoziție și câți bani, mi-am făcut și un fișier în Word cu tot ceea ce am nevoie să cumpăr, din vreme, până la marea renovare (beneficiez de avantajul de a avea loc unde să le depozitez!): uși, parchet, gresie, faianță, diverse alte accesorii și piese mici de mobilier pe care mi le doresc și a căror amplasare o știu cu ajutorul planningwiz.com. De ce le cumpăr din timp? Pentru că vreau să reduc stresul cumpărării în prag de renovare, pentru că trebuie să caut ceva timp ca să gasesc ce vreau, trebuie să am timp să compar prețuri, să prind oferte și să omogenizez culorile și texturile obiectelor și materialelor respective. Iar un alt punct forte este găsirea unei echipe (complete) care să preia apartamentul și să-l dea gata făcut și impecabil, și nici să nu-ți ia pielea de pe tine - am văzut lucrări făcute de cei care vor veni la mine și într-adevăr sunt ok.

Până atunci, din ce mă inspir? Câteva exemple, pe care nu neapărat le voi pune în practică așa cum sunt, dar îmi plac, mai ales ca și combinații de culori, detalii etc. - sursa Pinterest 
La geamul de la sufragerie, aș dori să fac de o parte și de alta, două corpuri de bibliotecă, simple, rafturi cât mai înguste, până în tavan.
Mi-am dorit foarte mult albul și nuanțele scandinave, dar nu prea am curajul să mă bag, voi face ceva ..combinat
În schimb ador galbenul, maro-ul, lumina și stilul clasic-elegant în sufragerie..
Asta e mai mult pentru casa de la țară J
Dormitoare și culori..
Bleu-ul, dar și verdele pastel, sunt superbe în dormitoare
Ce înseamnă să știi să folosești lumina..
Foarte mult mi-am dorit un "Centru de comandă" cum e acesta, eu însă îl voi împărți în două "divizii": o parte în camera mică ce va fi pe post de atelier și birou și o parte în holul de la intrare (cutii scrisori, panou notițe, suport chei etc.). Dar acesta arată bine de tot!  
Am uitat să spun că îmi plac lambriurile! De fapt, dacă faci câte o vizită în toate magazinele de bricolaj existente, constați că și pe piața noastră sunt ceva posibilități de a-ți împlini visele. Nu se compară cu marile magazine de amenajări interioare pe care le vedeam la emisiunile din America și Canada și de unde poți să îți cumperi orice îți trece prin cap, dar să profităm de ceea ce e, și cu puțin DYI din partea noastră, iese ceva frumos. 
Bucătăria va fi clar încărcată - am liber la cât mai multe pe pereți! Pentru că îmi place să gătesc și trebuie să le am pe toate la îndemână, dar în același timp, trebuie să stea și ca la expoziție J
Și am și tablă de scris pentru meniu! 
Culori shabby-chic
Ador această bucățică de hol și tablourile expuse 
Iarăși lambriuri
Și... atelierul!
Vedem anul care vine ce iese!

   


5 comentarii:

 1. Cada fotografia tiene un motivo de inspiración para mí. Gracias

  RăspundețiȘtergere
 2. imi plac foarte mult toate imaginile astea. Sunt superbe. Si noi ne+am facut bucataria pe alb, deja de doi ani si nu regretam.
  Spor!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. mmm... interesant, mie mi-e cam frica de alb, dar macar pe alocuri vreau sa pun alb :)

   Ștergere
 3. Aşa cum ai spus tu, şi mie îmi plac toate aceste interioarea şi greu m-aş hotărî doar la unul. De fapt sunt atât de reuşite, că nici nu au cum să nu îţi placă. Ca să fim mulţumite, eu cred că ar trebui să avem mai multe case şi să facem cât mai multe interioare frumoase în ele :))
  M-am gândit înainte de Crăciun la întâlnirea noastră de anul trecut, cu regret că într-un întreg an nu am mai apucat să ne vedem! Am trecut să văd ce mai faci şi să îţi urez cu întârziere, sărbători fericite, La mulţi ani şi tot ce îţi doreşti! Fie ca Noul An să îţi aducă numai bucurii, sănătate, îndeplinirea dorinţelor şi desigur, renovarea cu succes a apartamentului! Te îmbrăţişez!

  RăspundețiȘtergere