miercuri, 4 martie 2015

Happy in Brașov 

De ziua mea, unde puteam merge? În orașul meu preferat, Brașov, care m-a întâmpinat cu soare, forfotă în Centrul Vechi și o liniște reconfortantă în cartierele vechi.. Click pe Happy in Brașov, pentru a vedea un videoclip haios pe melodia tonică a lui Pharell Williams, care se potrivește perfect Brașovului!  

Pentru că a doua zi era 1 Martie, am admirat toate mărțișoarele de la târguri, dintre care unele m-au uimit nu numai prin ingeniozitate, dar și printr-un talent extraordinar!
Raluca Țincă (pe Facebook)
little.houses 
    keramice 
Emilia Cristea (pe Facebook)
bufnitaceramica
 Pomișori făcuți de copii..

Nu știu de ce nu am mers până acum la renumita cetățuie a Brașovului - Cetățuia de pe Strajă, cum i se zice. Am vizitat celelalte obiective istorice ale orașului, și am urcat și la Turnuri, dar mai am câteva de vizitat. Așa că am urcat spre cetățuie, orientându-mă ochiometric - adică ceva de genul: trebuie să ajung în vârful acelui deal! Am mai întrebat brașoveni (foarte drăguți și amabili, ca de obicei) și, printr-o pădure părăsită, cu copaci căzuți, am mers aproape pieptiș până sus unde ai impresia, ca pe Tâmpa, că ești pe acoperișul orașului. Frumos.. 
Așa cum au spus și la TV alaltăieri, cetatea are azi o situație incertă, se pare că Primăria dorește să o ia în grijă, poate se va face ceva cu ea pe fonduri europene pentru că nu se află într-o stare foarte bună, mai ales zidurile externe, iar interioarele clar trebuie refăcute pentru a readuce suflul medieval de odinioară, în prezent suflul respectiv având un iz comunist pronunțat (J)! 

Însă cetățuia în sine este așa de frumoasă, cu arhitectura specifică locului, mai mult ca probabil săsească (semăna cu cea de la Prejmer) iar împrejurimile sunt spectaculoase, de jur împrejurul dealului (Dealul Cetății) se vede tot Brașovul, și nou și vechi, până departe spre câmpie. În interior am intrat datorită paznicului, care mi-a arătat cetatea, ea fiind închisă acum. Încă o dată am observat în România că oamenii care păzesc, au grijă de monumentele istorice sunt foarte atașați de ele, sunt în preajma lor pentru că pur și simplu le iubesc. Și cu asta am zis tot.  
În interiorul cetății
Interiorul se vede că a fost restaurat în perioada comunistă, e ușor de recunoscut designul mobilierului, ”globurile” albe din tavan și de pe pereți, până și cuierul de la intrare unde-ți lași hainele semăna cu cele de la Sala Palatului și Sala Radio (J))))), iar manechinul care a îmbrăcat (fără voia lui) armura de cavaler e ... Tare mult mi-aș dori, și cred că toată lumea vrea asta, să fie restaurată cetatea așa cum se cuvine, pentru că e o bijuterie!  
 Mi-au plăcut unele tablouri de pe pereți, în special tapiseria din dreapta
 De jur împrejur
O parte din Tâmpa (spre stânga sunt și imagini cu blocurile din oraș, dar...) 
Dințișori.. sau unghiuțe de umbră  
 Texturi...
Strada Mihai Eminescu - am mai descoperit o stradă în Brașov, ea este chiar pe o latură a parcului de lângă primărie, de fapt pe deal, acolo unde te uiți în sus spre cetățuie și vezi o serie de case cu arhitectură superbă.. 
Poartă..
O scurtătură provocatoare către Cetățuie
Și o amintire, sus pe deal (cu dedicație pentru Lizica )


8 comentarii:

  1. Excelent! Si La multi ani, chica, un an cu cat mai multe excursii frumoase iti doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Muchas felicidades!!! Rumania un lugar quee gustaría conocer.

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani de trei ori cate trei , draga mea! Sa se indeplineabsca tot ce iti doresti, sa te bucuri de iti place in viata, de lucrusoare frumoase, delicate si migalite de maini harnice, de calatorii pe taramuri mai departate, dar nu numai, sa ai o viata senina ca azurul cerului in diminetile primaverii!
    Frumoase foc casele de pe str. Eminescu, imi plac amandoua, chiar daca aspectul fatadelor este atat de diferit! Cetatuia asta frumoasa nici eu nu am vazut-o, este de retinut, iar ultima poza este de vis. Plus albastrul acela absolut superb, eu nu stiu de ce nu vine si deasupra Bucurestiului, sta doar acolo la Brasov, sa ne ducem noi dupa el :))
    Un buchet virtual de ghiocei, trimitem cu o mica intarziere si cu scuzele de rigoare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos, Mihaela !! Hai ca tocmai cand citeam cometariul de la tine a iesit soarele! Lasa ca vine ea si primavara acum :)

      Ștergere
  4. ¡Feliz cumpleaños Coco! Nos has mostrado unos lugares fantásticos. Me gustan mucho ese tipo de pueblos, un poco antiguos, un poco viejos. Un abrazo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Muchisimas gracias :) A mi tambien me gustan estos tipos de pueblos y me gustaria vivir aqui!

      Ștergere