luni, 31 august 2015

Renovarea apartamentului (I)

În sfârşit! Destul de târziu şi încă la jumătatea drumului, pot scrie câteva cuvinte despre renovarea unui apartament din propria experienţă şi... după stilul propriu (unii suntem mai pragmatici, mai practici, alţii suntem mai visători, mai artişti, alţii îmbină din toate). Renovarea s-a încheiat, acum sunt în plină desfăşurare a părţii de design interior (amenajarea interioară), ce presupune nu numai cumpărarea de mobilă şi accesorii, dar şi tot felul de mici proiecte de bricolaj/DIY - dar asta în episodul următor. 

Ca să expun partea mai practică a lucrurilor voi începe prin a spune că am renovat un apartament cu 3 camere într-un bloc ...vechi, un apartament care fusese doar zugrăvit cu ceva ani în urmă şi care avea nevoie serioasă de îmbunătăţiri şi de o faţă nouă! Asta înseamnă: decopertat, curăţat, gletuit, zugrăvit + faianţă, gresie, parchet, izolare termică tavane în camerele principale (fiind ultimul etaj, iar blocul nereabilitat), sanitare şi instalaţiile electrice. Cam aşa... nu sunt un profesionist în domeniu, dar cam acestea sunt activităţile - pentru că vorbim de renovare, nu de o simplă zugrăveală, şi la mine a implicat inclusiv înlocuirea uşilor, a instalaţiilor sanitare (baia toată) etc. Am văzut pe unele bloguri că se fac estimări în privinţa costurilor unei astfel de aventuri şi m-am gândit că ar fi de folos celor care intenţionează să se apuce de aşa ceva să încerc şi eu o estimare. Astfel, apreciez grosso modo că mâna de lucru a costat 7.500 lei, iar materialele tot cam pe'atât, plus durata aventurii: 1 lună şi 3 săptămâni (prelungire cu o săptămână faţă de ce stabilisem iniţial).

Acum... nu ştiu dacă sumele mele sunt cele, să zicem "acceptabile" pe piaţă, la materiale (de lucru!) chiar am făcut o estimare pentru că este un capitol la care "te pierzi" pur şi simplu, dar pot să spun că totul a decurs foarte bine, sunt mulţumită şi am învăţat mai multe lucruri esenţiale, pe care aş dori să le enumăr:

          Dacă doreşti să-ţi renovezi casa/apartamentul, e bine să începi să te ocupi de asta cu cel puţin 6 luni - 1 an înainte, lejer, fără grabă, fără stres (eu, cam de atunci am început să mă preocup).

Îţi imaginezi cum ai vrea să arate, ce stil ai dori să ai în casă (site-urile şi blogurile de profil sunt foarte folositoare şi ... inspiraţionale). Eu aş da un singur exemplu care mi-e foarte drag, pinterest.com, unde găseşti orice, inclusiv proiecte de DYI. De asemenea, există progrămele gratis care se utilizează foarte uşor şi în care îti poţi face schiţa apartamentului, gen http://community.planningwiz.com/ - te poţi juca cu el şi e mare lucru când îţi vezi apartamentul astfel, multe lucruri se lămuresc şi chiar faci unele schimbări faţă de ce ai fi dorit iniţial. 
Titan apartment Coco image

Apoi, pleci în excursii. Prin magazine mici sau marile magazine cunoscute, ca să vezi şi să compari: preţuri, calitate, modele, culori - la parchet, faianţă, gresie, sanitare, perioade de reduceri, posibilităţi de negociere (există!), transport etc. Ţineţi cont de faptul că un model pe care îl cumperi, anul următor nu va mai exista, deci, cel puţin la parchet, gresie etc. trebuie luate şi păstrate marje (recomandabil 10% - nu ştii ce se poate întâmpla, o inundaţie, o defecţiune etc.). Eu le-am cumpărat din vreme (recunosc că am avut unde să le depozitez!) pentru că sunt foarte ..."picky", am ţinut să se potrivească culorile, texturile şi am mers cu mostrele de produse prin magazine. De asemenea, la acest tip de achiziții, am preferat marile magazine pentru siguranţa garanţiei, a calităţii, a returnărilor şi alte avantaje pe care le are un client.  

          Renovarea propriu-zisă: când lucrezi cu meseriaşi, sfatul meu este să fie recomandaţi de o persoană în care ai încredere că ştie ce recomandă. Şi aşa, factorul uman lasă loc la surprize. Important să existe o echipă care colaborează foarte bine şi un supervizor care să coordoneze şi să supravegheze, iar când spun echipă mă refer ca cei plătiţi să facă lucrarea să se ocupe de tot cap-coadă, inclusiv: sanitare, electrice, debarasare gunoi, curăţenia de după. De obicei, sanitarele şi electricele presupun meşteri separaţi şi se negociază preţul lor separat, dar ei vor colabora cu echipa şi îşi vor coordona intervenţiile. E bine să negociaţi manopera, să vă estimeze grosso modo materialele care vor intra şi să le precizaţi să se încadreze în suma agreată. De asemenea, atenţie şi la modul în care faceţi plăţile parţiale şi plata finală. Pentru materiale se aduc chitanţe şi supraveghezi utilizarea lor atât cât te pricepi (eu personal nu am făcut-o pentru că am avut echipă de încredere şi oricum nu m-aş fi priceput la ciment şi alte chestii J), dar la anumite lucruri sfatul meu este să mergeţi împreună cu şeful de echipă în magazine, în mod special pentru sanitare, electrice - ca să luaţi ceva de calitate şi ce vă place. Nu întotdeauna ceea ce îţi recomandă cineva ca fiind bun (în opinia lui sinceră) şi este pentru tine. Am uitat să spun că nu va locui nimeni în casă pe perioada renovării şi vor fi lăsaţi meseriaşii să-şi facă treaba, ideal să mergeţi cât puteţi de des să vedeţi ce au făcut (de exemplu, când ieşiţi de la serviciu), să verificaţi principalele etape ale lucrărilor (finisajul pereţilor, nuanța vopselei, modul în care vor monta faianţa, parchetul etc., prizele, cum se trag firele electrice, orice lucru important care vă interesează să fie într-un anumit fel). Pot apărea cazuri de eroare umană şi e bine să le vedeţi la timp ca să poată fi remediate (eu m-am trezit cu gresia din baie pusă pe peretele din bucătărie şi noroc că am aterizat la o jumătate de oră după ce terminase isprava - a fost o neatenţie...). La predarea apartamentului, e bine să stabiliţi că îi puteţi contacta şi după, în caz că apar anumite probleme, necesitatea unor rectificări pe ici - pe colo etc.

Şi-acum, ce să spun.... binenţeles că iese diferit faţă de ce ţi-ai imaginat la început J, poate nu foarte diferit - dar în cadrul stilului pe care ţi l-ai dorit şi cu ceea ce se găseşte pe piaţa românească, respectând bugetul pe care îl ai. Însă important este, în ceea ce priveşte achiziţia materialelor, a pieselor de mobilier şi accesorii, să ai timp să cauţi până găseşti ce vrei, pentru că până la urmă reuşeşti. Eu, spre exemplu, am dorit să am în dormitor galerie de lemn de aceea care se aplică pe tavan şi am găsit căutând pe internet site-ul unei firme tocmai din Covasna (calitate-preţ deosebite). Tot aşa, o aplică de perete mai specială, am comandat-o tot de prin zonă... Ambele produse puteau oarecum fi achiziţionate şi din Bucureşti, dar la preţ dublu şi fără să îndeplinească în totalitate cerinţele mele (şi tehnice şi de calitate)...

hg


2 comentarii:

  1. Excelent! Foarte folositoare informatii, asteptam si niste poze cu rezultatul stradaniilor... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta imi doresc si eu, dar va mobila o voi completa in timp... :)

      Ștergere