miercuri, 19 decembrie 2012

Ţara Făgăduinţei - continuare: Hozeva, Tel Aviv şi, în final, Bethleem

Într-o zi am făcut o excursie mai deosebită, în pustietăţile Hozevei, la Mănăstirea Sfântul Gheorghe Hozevitul, acolo unde s-a nevoit Sfântul român Ioan Iacob (Hozevitul), plecat de la mănăstirea Neamţ. Un sfânt umil, cu dragoste de Hristos. Imaginea moaştelor sale, cu încalţările de pâslă, rupte, spune totul..

Cioban.. fluiera atât de frumos şi era atât de ciudată imaginea lui cocoţat pe stâncă, încât aveai impresia că civilizaţia - aşa cum o ştim - nu există :). Ca să nu mai vorbim că semăna leit cu Sindbad Marinarul :)))
 Capre.. habar n-am ce mănâncă!
Poarta de intrare - poze făcute de fratello
Până aici am venit câteva zeci de kilometrii cu un taxi, iar apoi per pedes sau cu măgăruşul (exclud ultima variantă pe motiv de protecţia animalelor)
Pustietăţi
Tel Aviv...
După Ierusalim e o schimbare.. Faţă de Ierusalim, e altceva, pentru că la Tel Aviv se respiră altfel, oraşul e cosmopolit, sunt foarte mulţi tineri occidentalizaţi, este totul nou, cu zgârie-nori şi o promenadă largă pe malul mării. Eu am preferat portul vechi - Yafo, am mâncat shawarma (sau cum zicem noi: shaorma) şi îngheţată şi am admirat 3 ziduri vechi, dar bine păstrate - glumesc :)
 Ochi albaştrii
 La malul mării
 După 15 ani (aceeaşi poză, în acelaşi loc)
 Vedere spre promenadă
Ultimul şi mult aşteptatul eveniment - Noaptea Naşterii Domnului la Bethleem! O ploaie rece şi mulţime de oameni. Politicieni invitaţi, motiv pentru care nouă ne-a fost greu să intrăm în biserică, lucru pe care l-am făcut a doua zi, cu o zi înainte de plecare, pe îndelete. Interesant şi de remarcat faptul că, spre deosebire de Ierusalim, unde nu sunt creştini, cum intrai pe teritoriu palestinian spre Bethleem şi în Bethleem, era plin de beculeţe şi decoraţiuni luminoase de Crăciun, ceea ce îţi umplea sufletul de bucurie.
(http://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/biserica-nasterea-domnului-betleem-67646.html)
 Ieslea din curtea unei biserici catolice
Alte crâmpeie -
"Delimitări teritoriale"
Nablus - oraş faimos din Palestina
 Abundenţă specific arăbească
Peisaj specific oraşelor din zonă, atât în Israel, cât şi în teritoriile palestiniene. Datorită terenului pietros, nefertil, măslinii sunt cei care rezistă şi climei. Şi am văzut şi o specie de cactuşi cu fructe..  
 Cam atât :)

2 comentarii: