marți, 22 ianuarie 2013

Mănăstirea Comana şi Parcul Natural Comana (I)


Săptămâna trecută am avut brusc sentimentul, într-una din zile, că n-am mai "umblat" de mult. Aşa că am deschis https://maps.google.com/ ca să mă uit repede ce obiective turistice pot apărea în zona de Sud a ţării, mai aproape de Bucureşti. 

La o distanţă de aproximativ 30 km, după ce ieşi din comuna Jilava spre Giurgiu şi faci stânga spre Grădiştea (până aici, cine poate, cu ochii închişi, nu e cazul să ne lăsăm demoralizaţi înainte de vreme de "împrejurimi"), în Câmpia Română, se află comuna Comana, cu cel puţin două splendori: una naturală - Parcul Natural Comana, şi una făcută de mâna omului - Mănăstirea Comana

Checking-ul prealabil înainte de decizia finală îl făcusem pe blogul Andei http://www.hailabord.ro/, ca un călător ce se respectă, dar şi pe site-urile celor două locaţii, aşa că am purces cu bucurie la drum, neştiind totuşi ce locuri frumoase ne aşteaptă în realitate :)
  
O duminică primăvăratică, în care am avut parte şi de soare, pe un cer de câmpie imens!
Mănăstirea Comana se zăreşte pe partea dreaptă a drumului străjuit de plopi şi este înconjurată de mlaştinile Neajlovului. Toată zona, cât vezi cu ochii, oferă un peisaj de o armonie şi de o frumuseţe atât de evidente, că nici vremea nu reuşeşte să le estompeze (şi am avut parte de nişte culori specifice de cer cenuşiu), iar când cerul se elibera de nori şi soarele strălucea pe cer se umplea toată câmpia de o lumină care făcea totul să strălucească.   

Arhitectura mănăstirii este foarte frumoasă, de cetate, ridicată de voievodul Radu Şerban la 1588 şi refăcută de nepotul acestuia, vornicul Şerban Cantacuzino în 1700. Iniţial, construcţia a fost făcută de Radu Şerban pe ruinele unei vechii mănăstiri din lemn ctitorită de către domnitorul Vlad Ţepeş - mănăstire nefortificată, la mijloc de păduri şi ape.. Motiv pentru care, aşa cum aflăm de pe site-ul mănăstirii, există cercetări şi susţinători ai ideii că Vlad Ţepeş a fost înmormântat aici, sub o piatră în biserica veche din interiorul mănăstirii, pe motiv că înainte, conform tradiţiei, domnitorii erau înmormântaţi în cea mai apropiată mănăstire ctitorită de ei - cea mai apropiată de locul unde au fost ucişi, dezbaterea fiind legată de locul unde a fost omorât Vlad Ţepeş de către Basarab Laiota. Iar varianta susţinută de cei de aici este că domnitorul venea cu oastea sa pe drumul Bucureşti-Giurgiu, pentru a se întâlni cu rivalul său care aducea oaste turcească de la sud de Dunăre! După cum se ştie, mai există varianta mormântului său la Snagov, şi chiar una a înmormântării sale într-una din catacombele ce duc la cetatea Poenari.. Legende? :) 
Biserica din interiorul mănăstirii poartă Hramul Sfântului Ierarh Nicolae
 
Ctitorii mănăstirii 
 
Ziduri vechi... De menţionat că mănăstirea se află în reabilitare cu fonduri de la Uniunea Europeană şi sperăm să termine repede şi să o facă frumoasă pentru ca are un potenţial deosebit
Curtea mănăstirii


Muzeul 
Vlad Ţepeş - cum am reuşit să apar şi eu în poză :))) 
Trepte spre cer
"Această mănăstire este aşezată ca într-o insulă, fiind înconjurată de lacuri şi bâlţi, de ape şi de mocirlă de nepătruns. Şi nu este nici un drum care să ducă spre ea, noi înşine trecând prin ele cu corăbiile" 
- Paul de Alep
Vedere din curtea din spate a mănăstirii, spre drumul pe care venim de la Bucureşti.







Un comentariu: